Hieronder enkele spelsuggesties, gebruik daarvoor deze plaatjes of een memory spel dat u thuis heeft liggen!

 

- Pak het goede plaatje: u noemt een begrip en de peuter zoekt het goede plaatje. Hierbij liggen de plaatjes open op tafel.

- Zelf plaatje kiezen: peuter kiest zelf een plaatje en vertelt wat het is. Hierbij liggen de plaatjes open op tafel.

- Zoek hetzelfde plaatje: Hierbij laat u een plaatje zien en de peuter zoekt op tafel waar de plaatjes open liggen hetzelfde plaatje. Daarna benoemen.

- Blind kiezen: Plaatjes liggen omgekeerd op tafel. Peuter pakt een plaatje en vertelt wat het is.

- Plaatje klap: u noemt een begrip en de peuter die als eerste zijn/haar hand op hetplaatje legt (klapt) mag het hebben. Na afloop kan elk kind zijn/haar plaatjes tellen.

- Wat hoort erbij: Bijvoorbeeld bij de plaatjes van “Eten en drinken” vraagt u: “Wie ziet een plaatje waar fruit op staat?” Is dit te moeilijk dan pakt u eerst zelf een plaatje met bijvoorbeeld een appel en legt uit dat het fruit is.“Wie ziet nog ander fruit?” Of “pak een plaatje waar iets opstaat wat je kunt drinken”. Bij “Verkeer” kunt u vragen : “Wat vliegt in de lucht?” of ”wat rijdt op de weg?" Bij “Jonge dieren” kun je vragen welke baby bij de koe hoort of andersom, wie is de mama.

- Geluidenspel: Bij dierenplaatjes kunt u een dierengeluid maken en de peuter moet het goede plaatje erbij zoeken en het plaatje benoemen. U kunt ook de peuter zelf een geluid laten maken en de ander mag het plaatje dan zoeken.

- Raadsel spel: Dit is voor de oudste peuters. Verkeer: Het rijdt op de weg en heeft tweewielen en je maakt een brommer geluid erbij, rara wat is dit. Eten en drinken: het is fruit is rond en oranje en ga zo maar door! .